"Mondd, te kit választanál?"

Egyik közösségi oldalon egy anyuka felháborodva kérdezte, hogy mindenki gyereke Pókember, Batman és társaik lesznek a farsangon? Lesz-e valaki normális jelmezben? 

Akkor elgondolkodtam...


Tizenévesen, amikor elképzeltem magam édesanyaként például a farsangi időszakban, akkor egy tündérruhát varró anyukát láttam, akit belep a csillámpor munka közben. Aztán sorban megszületett a három csodálatos kisfiam. A varrás és a saját készítésű jelmezek azért stimmelnek. Illetve egy darabig, úgy középső csoportig az oviban. A címeres lovagtól, a búvárig, sokmindent megvarrtam. Nem, nem a türelmem fogyott el. A megrendelők változtak.


A fiúk, ahogy nőnek, úgy ébrednek egyre nagyobb öntudatra, ami végülis egy csodálatosan érdekes folyamat. Most éppen ott tartunk, hogy a Star Wars-ból szeretnének valakik lenni a farsangon. Egész pontosan Darth Vader és egy rohamosztagos katona. Igen, kicsit összerogytam, hogy az én drága gyermekeim nem cuki maci vagy ötletes és kreatív jelmezben fognak virítani a farsangon. De a kihívás a jelmez elkészítésére hamar feledtette a “csalódottságot”. Kis időre.. Ugyanis elhangzott a “és figyu Anya, inkább rendeld meg a netről, mert ott sokkal menőbb jelmezek vannak” mondat. (Pedig nem varrok bénán eskü!) Ó köszi… Se cuki, ötletes jelmez, se saját készítés.Photo by chlimdesign

Belém hasított egy kérdés. Tulajdonképpen mi a fontos nekem? Hát nem az, hogy boldog legyen a gyerekem a farsangon (is)? Dehogynem! Nem róla és neki szól a farsang? Dehogynem! Igen, inkább legyen egy boldog és vidám Darth Vaderem, mint egy bármennyire is ötletes jelmezben szomorúan feszengő gyerekem. Lehet, hogy éppen egy negatív hősről van szó, viszont az ő és a társai lelki épsége nem ezen fog múlni. Hogy honnan ismerik ilyen kis korban a Star Wars-t? Onnan, hogy köztudottan nyitott szemekkel és fülekkel rendelkeznek a kisgyerekek. Nem kell látniuk a filmet hozzá, hogy ismerjék. Van Legoban, sőt a boltokban is kapni sok sok terméket Csillagok Háborúja szereplőkkel tarkítva. Szóval látják, hallják mindenhol. Én nem kerülöm ki az ilyen dolgokat több ok miatt sem, nem tiltom el tőlük (azzal amúgy is csak piedesztálra emelném), hanem ellensúlyozom. Este Moha bácsit olvasunk, vagy épp Andersent. De ez csak egy példa a sok közül.


És ne felejtsük el, hogy gyerekekről beszélünk és szerepjátékokról. A gyermek egészséges mentális fejlődésének része valakivé átváltozni kis időre. Hadd bújjon annak a bőrébe egy napra, akiébe szeretne. Megsúgom, hogy farsang nélkül is játszák ezeket az iskola udvarán, a játszótéren, a nappaliban. (Mi felnőttek nem szerepeket játszunk??) Én jobban szeretem, mintha a képernyőt néznék. S mosolygok a konyhában, amikor csak annyit hallok, hogy “Vince, mondjuk, hogy a Darth Vader most jó”.


photo by chlimdesign

Szóval ne stresszeljünk szerintem (!), ha Batmannek, Pókembernek stb. öltözik be más gyereke, vagy a miénk. A gyerekeket nem kell alábecsülni, ettől nem fognak megváltozni, se a kapcsolataik. És azokat sem volt célom megbántani, akik édes kistigrisek vagy hercegnők lesznek.

Mert a fontos, hogy a cuki macik és a Darth Vaderek vidáman táncolnak együtt az “Itt a farsang áll a bál..” nótára.